dimarts, 16 de desembre del 2008

Els paisatges de la urbanalització


Fa dècades que es discuteix el fenomen de la globalització i de la seva repercussió sobre totes les esferes vitals. Si tot el que ens envolta està fent-se 'global', el mateix està passant amb les ciutats. Així, ciutats amb diferències importants de població, territori, història i cultura experimenten transformacions molt similars i acaben produint un tipus de paisatge estandarditzat. Ja sigui en les àrees urbanes dedicades al consum, l'entreteniment o el turisme global, ja en les perifèries residencials suburbanes, el paisatge que observem mostra el resultat d'una urbanització banal, ja que es pot repetir i replicar amb absoluta ubiqüitat i amb independència del lloc. Més que d'urbanització podem parlar llavors d’urbanalització. El llibre Urbanalización, de Francesc Muñoz, proposa una explicació general d'aquests processos, considerant la transformació del paisatge en relació amb canvis socials i culturals i amb la política urbana en quatre ciutats -Londres, Berlín, Buenos Aires i Barcelona- que il·lustren diferents itineraris d’urbanalització.
Francesc Muñoz és doctor en Geografia i professor en la Universitat Autònoma de Barcelona des de 1995. Actualment és director de l'Observatori de la Urbanització i del màster en Intervenció i Gestió del Paisatge, ambdós de la Universitat Autònoma de Barcelona. Urbanalización està publicat a l’editorial Gustavo Gili.

3 comentaris:

  1. El Francesc Muñoz es un gran profesor de la universitat autònoma que es fixa en l'aspecte superficial de la crisi del model de desenvolupament i poc li importa el que aquesta implica per al planeta i les persones...

    ResponElimina
  2. sí, sí, ja t'entenc... però i què en sabem de l'interès (més enllà de la teorització) que tenen sociòlegs i teòrics com el marc augé, el zigmunt bauman o el lipovetsky sobre els efectes de la 'postmodernitat', la 'liquidesa' i el buit de l'individualisme sobre les persones i el planeta? el que a mi em sembla realment interessant és que es pensi, s'escrigui i es publiquin textos en què es plantegin i difonguin conceptes i termes (urbanalització, societat líquida, art líquid...) perquè s'utilitzin a tort i a dret...

    patrícia

    ResponElimina
  3. Enhorabona pel projecte.
    Xafardejant pel bolg m'han vingut dues coses al cap. Una, la impermanència del paisatge urbà en la memòria. Veig la runa d'un edifici i faig el dol. Quan s'han aixecat parets noves sóc incapaç de redordar que hi havia abans.
    L'atra, el meu lloc en el no lloc. De res serveix el lament, cal ocupar l'espai, fer-se un lloc en el no lloc.

    ResponElimina